ЕВОЛЮЦІЯ РОЗВИТКУ ОСВІТИ ДОРОСЛІХ В ІСПАНІЇ У КОНТЕКСТІ ЗАКОНІВ ПРО ОСВІТУ - Беландо-Монторо , Марія Ремендіос; Карраско Теминьо , Марія Аранзазу; Наранхо Креспо , Марія (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2019)
Аналіз педагогічних наукових праць свідчить про те, що після кількох десятиліть міжнародного визнання і підтримки, освіта дорослих продовжує залишатися предметом особливої уваги для іспанського суспільства. Авторами статті проаналізовано розвиток нормативних документів Іспанії в галузі освіти та обґрунтовано необхідність удосконалення політики в сфері освіти дорослих. Розглянуто закони Іспанії про освіту з 1970 року в контексті вивчення еволюції та мети освіти дорослих. Зокрема, Закон про загальну освіту та фінансування освітньої реформи (1970 р.), Білу книгу про освіту дорослих (1986), Закон про якість освіти (2002), Закон про освіту (2006), Закон про підвищення якості освіти (2013) тощо. Аналіз законодавчої бази свідчить про необхідність розвитку подальших досліджень з питань освіти дорослих в Іспанії. З одного боку, важливо виділити відсутність національного законодавства, що регулює освіту дорослих у глобальному масштабі. З іншого боку, існує потреба у підготовці вчителів у цій галузі. Закони, розроблені в останні роки, почали включати освіту дорослих в систему освіти, але вони не врахували підготовку освітян у цій галузі. Тому виникає необхідність у політиці, яка визнає професію викладача дорослих педагогів, оскільки на даний момент це неформальний профіль, і це не вимагає обов’язкової педагогічної підготовки, що значно знижує якість цієї освіти. Таким чином, освіта дорослих розробляється паралельно з офіційними системами освіти, що призводить до втрати якості та нормативної офіційності ініціатив, що здійснюються в цій галузі. З освітньої точки зору, важливо вирішити цю потребу в удосконаленні та забезпечити освітні процеси, адаптовані до потреб інших. Ключові слова: освіта дорослих; освіта впродовж життя; освітнє законодавство; Міністерство освіти; Іспанія; цілі навчання.