ПОПЕРЕДНЯ ПІДГОТОВКА ВИКЛАДАЧІВ АВІАЦІЙНОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Місайлова, Ксенія (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2021)
У статті актуалізовано питання створення системи попередньої підготовки викладачів англійської мови авіаційного профілю для успішної реалізації педагогічної діяльності у військових і цивільних закладах вищої освіти авіаційної галузі. Введено та обгрунтовано нове науково-педагогічне поняття – «попередня підготовка викладачів». Така підготовка необхідна викладачам вищої школи при переведенні на вищу посаду у заклад вищої освіти з іншою спеціалізацією, як перехід з цивільного закладу у військовий для проведення педагогічної діяльності, а саме викладання іноземної мови професійного спрямування. Наголошено на тому, що в умовах трансформаційних процесів при переході України на стандарти НАТО та ІКАО, треба в першу чергу підготувати кваліфікований педагогічний та інструкторський склад для Повітряних Сил Збройних Сил України, щоб в подальшому гарантувати високу якість підготовки майбутніх спеціалістів. Автором проаналізовано вимоги, висунуті Міжнародною організацією цивільної авіації (ІКАО) до викладачів, які викладають авіаційну англійську мову пілотам і диспетчерам з управління повітряним рухом у закладах вищої освіти або на базі акредитованих навчальних організацій. Зроблено висновок щодо доцільності та необхідності використання цих вимог для впровадження в систему професійної підготовки викладачів авіаційної англійської мови в закладах вищої освіти України, а саме закладах вищої військової освіти авіаційного профілю. Викладено орієнтовний зміст авторського курсу попередньої підготовки викладачів авіаційної англійської мови, в результаті проходження якого викладачі мають змогу набути необхідних знань і навичок для викладання авіаційної англійської мови. Ключові слова: попередня підготовка викладачів; викладач авіаційної англійської мови; кваліфікація викладача; міжнародні вимоги; ІКАО; освітній процес; міжнародна організація цивільної авіації; пілот; диспетчер; управління повітряним рухом; радіообмін.