ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ НЕФОРМАЛЬНОЇ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ В УКРАЇНІ - Ващенко, Любов (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2019)
Розглянуто теоретичні засади неформальної освіти дорослих в Україні. Виявлено тенденції й закономірності: створення єдиного європейського освітнього простору; людиноцентриська парадигма навчально-виховного процесу; уніфікація і стандартизація всіх освітніх підходів; створення умов для освіти упродовж всього життя. Окреслено основні характеристики неформальної освіти: організованість та відповідна підтримка, конкретні цілі навчання, спрямовані на загальне підвищення розумово-пізнавальної і творчої діяльності; географічна доступність; необмеженість у часі; відсутність офіційних документальних засвідчень; гнучкість; інноваційні методи навчання. З’ясовано, що фундаментальними принципами неформальної освіти є доступність і добровільність, а основними засадами: вчитися в дії, вчитися взаємодіяти, вчитися вчитися. Ключові слова: неформальна освіта, тенденції, закономірності, принципи, теоретичні засади.