СТАН ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ДО НАУКОВО-ДОСЛІДНОЇ РОБОТИ У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Галаманжук, Леся; Федорчук, Вікторія (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2024)
Стаття присвячена проблемі готовності майбутніх педагогів до науково-дослідної роботи у професійній діяльності. Зазначено, що важливим елементом підготовки майбутніх педагогів є готовність до науково-дослідної роботи у професійній діяльності, що визначено актуальною проблемою сучасної педагогічної науки і практики. Проаналізовано різні погляди на поняття «готовність», «готовність до певного виду діяльності», «готовність до педагогічної діяльності», а також «готовність майбутніх педагогів до науково-дослідної роботи». Визначено різні аспекти професійної готовності майбутнього педагога до професійної діяльності. Запропоновано різні підходи до структури готовності майбутніх педагогів до науково-дослідної роботи. Охарактеризовано визначені авторами компоненти і критерії стану такої готовності майбутніх педагогів, а саме: мотиваційний, когнітивний та операційно-діяльнісний. Описано проведене емпіричне дослідження стану готовності майбутніх педагогів до науково-дослідної роботи у професійній діяльності, відповідно до визначених критеріїв. Зроблено висновок, що готовність до науково-дослідної діяльності зумовлюється різноманітними факторами, найважливішим серед яких відповідно до проведеного дослідження є свідоме, вмотивоване ставлення до науково-дослідної роботи та можливостей її організації; крім цього, важливе значення має наявність практичних навичок проведення науково-дослідної роботи в закладі освіти, а також володіння відповідними теоретичними знаннями щодо організації науково-дослідної роботи у професійній діяльності педагога. Зауважено, що хоча більшість здобувачів оцінюють власний рівень готовності до науково-дослідної роботи як високий та вище середнього, все ж залишається необхідність покращувати стан готовності майбутніх педагогів до науково-дослідної роботи у професійній діяльності. Тому перспективами подальших досліджень запропоновано розробку та впровадження різних способів мотивації здобувачів освіти до науково-дослідної діяльності, створення умов для успішної практичної підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти до науково-дослідної роботи в закладі освіти. Ключові слова: готовність; майбутні педагоги; науково-дослідна діяльність; критерії; професійна діяльність.