ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ПРОЄКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПЕДАГОГІВ ЗАКЛАДІВ ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ - Кошіль, Оксана (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2024)
У статті проаналізовано проблему проєктної діяльності педагогів закладів фахової передвищої освіти як чинника професійного розвитку та підвищення якості освіти. Зважаючи на теоретичний аналіз наукових публікацій, уточнено поняття «педагогічне проєктування». Здійснено теоретичний аналіз поняття «проєктна діяльність», наведено основні підходи до її тлумачення у наукових публікаціях та відображено власне визначення окресленої проблеми. Зазначено, що проєктування в освітній галузі − це створення як широкомасштабних проєктів, спрямованих на вирішення актуальних проблем в галузі освіти, так і проєктів модернізації освітнього процесу конкретного закладу освіти. Обґрунтовано доцільність впровадження проєктного навчання в закладі освіти. Доведено, що проєктна діяльність зумовлює становлення та розвиток особистості в умовах освітнього закладу. Обґрунтовано необхідність формування проєктної компетентності педагога закладу фахової передвищої освіти, яку визначено через комплекс специфічних навичок і умінь. Окреслено шляхи формування проєктної компетентності у викладачів закладів фахової передвищої освіти. Виокремлено закономірності проєктної діяльності педагога закладу фахової передвищої освіти, визначено її ключові аспекти, розглянуто умови, які забезпечують успішність такої діяльності. Охарактеризовано структурні компоненти проєктної діяльності педагога закладу фахової передвищої освіти в контексті його професійної діяльності. Ключові слова: проєктування; педагогічне проєктування; проєктне навчання; проєктна діяльність; професійний розвиток; проєктна компетентність.