ІНКЛЮЗИВНЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Шелудченко, Леся; Мартинова, Світлана; Комарніцький , Сергій; Фірман, Юрій (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2024)
У статті розглядається питання становлення інклюзивного освітнього середовища в закладах вищої освіти. Особливу увагу приділено таким поняттям, як: особливі освітні потреби здобувачів освіти, інклюзивна освіта та її основні принципи, інклюзивний підхід, інклюзивне освітнє середовище. Зазначено, що в Україні інклюзивна освіта набула широкого впровадження переважно у закладах дошкільної та загальної середньої освіти. Проте не менш важливим є впровадження інклюзивної освіти та організація інклюзивного освітнього середовища у закладах вищої освіти. Оскільки освіта в Україні гарантована державою, тому має бути доступною для кожного громадянина в усіх формах і видах освітніх послуг, в тому числі, для здобувачів з особливими освітніми потребами та їх ефективного залучення до освітнього процесу. Наголошено на важливості створення освітнього середовища загалом та інклюзивного зокрема, що має здійснюватися на основі особистісно орієнтованого підходу, який уможливлює розвиток особистості із урахуванням її індивідуальних особливостей, інтересів, здібностей тощо. Визначено, що інклюзивне освітнє середовище в закладах вищої освіти передбачає організацію універсального фізичного, освітнього та соціального просторів, які сприятимуть формуванню професійних компетентностей усіх здобувачів вищої освіти, в тому числі, з особливими освітніми потребами, а також тих, що необхідні для життя, розвитку здібностей та обдарувань. Впровадження та розвиток інклюзії у закладах вищої освіти сприятиме розширенню доступності вищої освіти, забезпеченню поваги до прав людини, гармонійному розвитку здобувачів вищої освіти, їх повному та ефективному залученні та включенні до суспільства. Перспективним напрямом становлення інклюзивного освітнього середовища, на думку авторів, є активна взаємодія з інклюзивно-ресурсними центрами. Обґрунтовано, що така співпраця спрямовується на забезпечення консультативної допомоги, підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, створення методичного забезпечення для організації якісного освітнього простору для здобувачів вищої освіти з особливими освітніми потребами. Ключові слова: здобувачі вищої освіти; особливі освітні потреби; інклюзія; інклюзивна освіта; інклюзивне освітнє середовище.