ЕКСТРАПОЛЯЦІЯ ПІВНІЧНОАМЕРИКАНСЬКОГО ДОСВІДУ РОЗВИТКУ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ У ВІТЧИЗНЯНИЙ ОСВІТНІЙ ПРОСТІР - Теренко, Олена (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2019)
Розглянуто освіту дорослих як важливий інструмент формування громадянського суспільства у США та Канаді. Здійснено компаративний аналіз концептів «активне громадянство» та «демократичне громадянство». Систематизовано принципи неформальної освіти дорослих. Проаналізовано особливості розвитку освіти дорослих в Україні у різні історичні періоди. Застосування низки загальнотеоретичних методів, а саме аналізу, синтезу, абстрагування, порівняння, узагальнення та конкретно наукових методів, а саме термінологічного аналізу, історико-генетичного аналізу, методу наукової екстраполяції дозволило розробити науково-методичні рекомендації щодо творчого використання прогресивних ідей північноамериканського досвіду у реформуванні системі освіти дорослих в Україні. визначаються можливості екстраполяції американського і канадського досвіду розвитку освіти дорослих у вітчизняний освітній простір. Ключові слова: освіта дорослих, громадянське суспільство, активне громадянство, демократичне громадянство, США, Канада, Україна.