СТРАТЕГІЇ БОРОТЬБИ ЗІ СТРЕСОМ В РОБОЧОМУ СЕРЕДОВИЩІ МЕНЕДЖЕРІВ НА РІЗНИХ РІВНЯХ УПРАВЛІННЯ - Малгожата, Франц (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2019)
Професійне вигорання – це проблема, з якою стикаються більшість установ та компаній. Повні енергії співробітники у відносно короткий період часу втрачають свій ентузіазм і починають відчувати себе емоційно виснаженими. Роботодавці несуть великі витратами, пов’язані з вигоранням працівників. Найбільш відчутними є ті, що пов’язані зі звільненням досвідчених фахівців: вихідна допомога, навчання нових співробітників, скорочення штатів, нещасні випадки на роботі, витрати на позови, низька ефективність праці. Стресу та симптомам синдрому вигорання можна протидіяти. При підготовці менеджерів різних рівнів до їхньої майбутньої роботи потрібно формувати навички боротьби зі стресом, що запобігатиме професійному вигоранню. Ключові слова: стрес, вигорання, менеджер, робоче середовище.