РОЗВИТОК ПРОФЕСІОНАЛІЗМУ ВЧИТЕЛЯ-ФІЛОЛОГА В УМОВАХ НЕФОРМАЛЬНОГО ТА ІНФОРМАЛЬНОГО НАВЧАННЯ - Ходацька, Ольга (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2019)
Висвітлено особливості розвитку професіоналізму вчителя-філолога в умовах неформального та інформального навчання. Реформаційні зміни в освітньому просторі України передбачають забезпечення професійного розвитку педагогічних працівників, підвищення вмотивованості та якості їхньої діяльності, тому, враховуючи ключові положення концепції Нової української школи, актуалізується проблема необхідності реалізації особистісно-зорієнтованого та компетентнісного навчання, створення умов для неформального та інформального навчання педагога з метою розвитку його професіоналізму. Доведено, що у зв’язку з модифікацією концептуальної парадигми освітніх змін у відповідності до Концепції Нової української школи існує потреба посилити вимоги до розвитку професіоналізму вчителя-філолога, враховуючи загальноєвропейський, вітчизняний стандарти та регіональні особливості. Ключові слова: професіоналізм, професійний розвиток, інформальна освіта, неформальна освіта, педагог, педагогічна освіта.