РОЗВИТОК ГОТОВНОСТІ ДО САМОРЕАЛІЗАЦІЇ СТАРШИХ ДОРОСЛИХ В УМОВАХ НЕФОРМАЛЬНОЇ ОСВІТИ - Щербина, Дар’я (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2019)
Проаналізовано розвиток готовності до самореалізації людей третього віку в умовах неформальної освіти, зокрема університетах третього віку та центрах освіти дорослих з метою забезпечення їх активної, творчої й самодостатньої старості. Готовність до самореалізації особистості старшого дорослого розглядається як інтегральне особистісне утворення, яке характеризується наявністю у людини розвиненої самосвідомості і рефлексії з актуалізованою здатністю пізнавати себе і навколишній світ, реальні і потенційні здатності й можливості, інтереси і цінності, перспективи особистісного зростання. Визначено, що провідною закономірністю самореалізації людини похилого віку має бути процес саморозвитку особи, основною метою якого є формування потреби у самоосвіті, самовихованні, самоактуалізації, пов’язаної з пошуком власного призначення у житті та місця у ньому на основі розкриття потенційних здібностей людини. Ключові слова: самореалізація, готовність до самореалізації, старші дорослі, неформальна освіта.