ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК ІНЖЕНЕРІВ НАФТОГАЗОВОЇ ГАЛУЗІ У НЕПЕРЕРВНІЙ ОСВІТІ - Тимків, Надія (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2019)
У статті розглядаються актуальні питання розвитку неперервної професійної освіти, реалізації державної політики, спрямованої на підготовку інженерів нафтогазової галузі. Висвітлено сутність, зміст і структуру професійної підготовки майбутніх інженерів-нафтовиків із метою формування фахових компетенцій. Розкрито особливості пізнавально-практичної діяльності майбутніх фахівців нафтогазової галузі. Визначено складові та умови підвищення ефективності формування професійної компетентності інженера-нафтовика та його готовності. Проаналізовано вплив глобалізаційних викликів на забезпечення якості професійної підготовки майбутніх інженерів нафтогазової галузі відповідно до вимог і потреб національного та регіональних ринків праці. Привернуто увагу до важливості прогнозування розвитку неперервної нафтогазової освіти, посилення прогностичної функції наукових досліджень. Визначено особливості формування змісту підготовки та використання інноваційних педагогічних технологій. У статті розглядаються основні аспекти взаємодії науково-технічних та економічних чинників, які враховуються при підготовці нафтогазових кадрів. Розглянуто основні аспекти взаємодії науково-технічних та економічних чинників, які враховуються при підготовці кадрів нафтогазової галузі. У контексті вирішення проблем наголошується на використанні міждисциплінарності задля ефективності навчання. Oбґрунтовано необхідність застосування міждисциплінарних освітніх технологій у процесі підготовки фахівців нафтогазової справи. Показана важливість міждисциплінарності освіти в умовах різкого росту інформаційної активності та зростання ролі об’єктів інтелектуальної власності в сучасній економіці. Виявлено, що міждисциплінарність нафтогазової освіти ґрунтується на мережевих взаємовідношеннях виучуваних дисциплін. Наведено мету, зміст, спрямованість міждисциплінарності освіти в системі нафтогазового навчання. Ключові слова: неперервна нафтогазова освіта; інженер нафтогазової галузі; професійна освіта і навчання; кваліфікація; інтернаціоналізація знань; державна освітня політика; ринок праці; прогнозування; практика; технології; модернізація.