РОЗВИТОК «ГНУЧКИХ» НАВИЧОК У СИСТЕМІ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ - Олена Василенко (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2019)
У статті розглянуто «гнучкі» навички, які мають важливе значення для розвитку людського капіталу та успішності робочої сили. Проаналізовано класифікації «гнучких» навичок. Виділено компоненти «гнучких» навичок: соціальні навички; навички спілкування і мислення (вирішення проблем, критичне мислення та прийняття рішень); а також навички самоконтролю та позитивної самооцінки. Оскільки навчання молоді та дорослих лише професійним чи академічним навичкам є недостатнім для досягнення успіху та добробуту в житті і кар’єрі, система освіти має готувати слухачів до подальших кар'єрних і життєвих викликів шляхом покращення їх «гнучких» навичок. Акцентовано увагу на тому, що ефективність набуття «гнучких» навичок залежить від якості навчальних програм.Ключові слова: «гнучкі» навички, соціальні та емоційні навички, освіта дорослих, структура та компоненти «гнучких» навичок.