ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ФОРМАЛЬНОЇ і НЕФОРМАЛЬНОЇ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ - Ольга Башкір (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2024)
Ступінь розробленості системи освіти дорослих, яка зосереджена на розвитку особистості, творчих здібностях, професійної та соціальної компетентностей, значною мірою визначає готовність суспільства до глобальних перетворень. У системі освіти дорослих відбулися якісні зміни через перехід до інформаційного суспільства, розширення видів діяльності людини та «кризу компетентності». Перехід від освіти на все життя до освіти впродовж життя призвів до пошуку нових методів та інноваційних технологій. Автором статті зазначено, що забезпечення відкритості формальної та неформальної освіти дорослих відбувається через упровадження інноваційних технологій. У контексті інноваційних технологій навчання автор акцентує увагу на віртуальних навчальних середовищах, електронних засобах навчального призначення, навчальних системах й електронних освітніх ресурсах, а також інформаційно-комунікаційних технологіях, технологіях змішаного навчання. З-поміж навчальних систем й електронних освітніх ресурсів виокремлено інтелектуальні інформаційні системи, експертні навчальні системи, інтелектуальні мультиагентні системи, інтелектуальні системи безперервного навчання, інтелектуальні адаптивні навчальні системи та інші види програмного забезпечення. З’ясовано, що сучасні навчальні системи та електронні освітні ресурси розвиваються за допомогою технологій штучного інтелекту, котрий займає провідне місце в освіті в усьому світі в цілому і є прогресивним для впровадження в освіту дорослих зокрема. З-поміж викликів упровадження штучного інтелекту в освіту дорослих виокремлено такі: оволодіння дорослими учнями критичною точкою зору, розроблення відповідної комплексної державної політики в галузі штучного інтелекту, щоб гарантувати інклюзивність, стійкий розвиток і рівність в освіті; навчання та підвищення кваліфікації викладачів використовувати ШІ в процесі освіти дорослих та створювати якісні системи даних; створення політики, яка чітко визначає моральні стандарти для того, як штучний інтелект збиратиме, використовуватиме та розповсюджуватиме дані.Ключові слова: технологія; освіта; освітній простір; дорослі; інтелектуальна система; штучний інтелект.