ДО ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ: АНДРАГОГІЧНИЙ ВИМІР - Ірина Герасимова (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2024)
Стаття присвячена проблемі професійної підготовки майбутніх педагогів на андрагогічних засадах. Визначена актуальність розвитку андрагогіки, яка пов’язана з низкою особливостей соціально-економічного розвитку сучасного суспільства, зокрема науково-технічною революцією, переходом до постіндустріального суспільства, стрімким розвитком комп’ютерних та інформаційних технологій. До числа причин, що визначають важливість розвитку освіти дорослих в Україні віднесено перехід до ринкової економіки, масові міграційні процеси, пов’язані з переміщенням значної частини мешканців України з тимчасово окупованих територій та територій, що знаходяться в безпосередній близькості від лінії бойового зіткнення, а також процеси, що пов’язані з демографічною ситуацією, які обумовлюють потребу в заходах освітнього характеру для осіб старшого віку. Підкреслено актуальність андрагогічної підготовки майбутніх педагогів у контексті адаптації до колективу співробітників дорослого віку. Зазначено зростання важливості андрагогічної підготовки для майбутніх педагогів, у звязку з необхідністю налагоджувати взаємодію з батьками учнів. Визначено доцільність здійснювати професійну підготовку майбутніх педагогів на андрагогічних засадах поетапно, що пов’язано з недостатньою розвиненістю у студентів особистісних рис дорослої людини, зокрема відповідальності. Означене підтверджується результатами проведеного опитування, з якого слідує недостатність у майбутніх педагогів відповідального ставлення до себе, свого майбутнього. На підставі аналізу наукових праць вчених встановлено, що відповідальність потребує формування та систематичного розвитку інтелектуальної, моральної, вольової сфери особистості, соціальної спрямованості, вирішенню філософського питання співвідношення свободи і відповідальності. Встановлено, що педагогічні умови, що сприятимуть формуванню особистісної відповідальності майбутніх педагогів мають ґрунтуватися на гуманістичній основі.Ключові слова: відповідальність; формування відповідальності; андрагогіка; підготовка на андрагогічних засадах.