НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА СПІВПРАЦЯ ЖИТОМИРСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА З ІНСТИТУТОМ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ І ОСВІТИ ДОРОСЛИХ ІМЕНІ ІВАНА ЗЯЗЮНА НАПН УКРАЇНИ ЯК РЕСУРС РОЗВИТКУ ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ - Олександра Дубасенюк; Нінель Сидорчук; Олександр Вознюк (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2024)
У статті представлено результати науково-педагогічної співпраці Житомирського державного університету імені Івана Франка з Інститутом педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України як засіб розвитку творчого потенціалу педагогічних працівників (до 30 річчя заснування Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН України). Проаналізовано такі актуальні напрями співпраці, як підготовка наукових кадрів, діяльність науково-педагогічних шкіл, спільні українсько-польські наукові розвідки, проблеми сталого розвитку, міжнародні форуми, які базуються на важливих ключових соціально-педагогічних розвідках у сфері освіти для миру, загальнолюдських цінностях, миротворчості, креативній діяльності освітян. Відбувається постійне упровадження наукових ідей в освітній процес університету, зростає видання науково-методичної літератури Житомирського державного університету імені Івана Франка. Показано, що сучасні трансформації в світі, розповсюдження ідей гуманізації суспільства сприяють реалізації ідей сталого розвитку, зокрема в Україні та Польщі як незалежних європейських держав. Україна прагне забезпечити перехід до сталого розвитку шляхом ефективного використання всіх видів ресурсів, таких як модернізація виробництва, розвиток науково-творчого потенціалу суспільства для розбудови і процвітання держави, активізації євроінтеграційних процесів, що сприяють динамічному соціально-економічному зростанню країн, збереженню навколишнього середовища, раціональному використанню природно-ресурсного потенціалу, що має задовольнити потреби сучасних і майбутніх поколінь шляхом побудови високоефективної економічної системи, стимулювати екологічну сталість, продуктивну працю, науково-технічний прогрес. Окреслено перспективні напрями освітньо-наукової співпраці установ.Ключові слова: науково-педагогічна співпраця; науково-педагогічна школа; цифровізація освітнього простору; природно-ресурсний потенціал; науково-методична лабораторія.