КУЛЬТУРНО-ОСВІТНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ ЄЛИСАВЕТГРАДСЬКОГО ТОВАРИСТВА ПОШИРЕННЯ ГРАМОТНОСТІ І РЕМЕСЕЛ (КІНЕЦЬ ХІХ – ПОЧАТОК ХХ СТ.) - Ірина Боса (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2019)
Розглянуто особливості культурно-освітньої діяльності «Товариства поширення грамотності і ремесел», що діяло у Єлисаветграді наприкінц і ХІХ – поч. ХХ ст. Проаналізовано історію заснування товариства. Визначено його вплив на становлення і розвиток художньо-промислової освіти регіону. Зазначено також його роль, як першої громадської організації, яка сформувала мистецький осередок міста – «Художню секцію». Діяльність Художньої секції передбачала організацію широкого спектру культурно-масових заходів, серед яких найпоказовішим було влаштування різноманітних виставок, що в свою чергу сприяло розвитку художнього смаку серед широких верств населення як у місті, так і краї в цілому.Ключові слова: Товариство поширення грамотності і ремесел, освіта, мистецтво, просвітницька діяльність, виставки, Єлисаветград.