ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ МУЗИЧНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ НА БУКОВИНІ (ДО 50-х РОКІВ ХХ СТ.) - Святослава Рудан (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2024)
У статті узагальнено передумови розвитку музично-педагогічної освіти Буковини до 50-х рр. ХХ ст. із урахуванням соціокультурних, громадсько-просвітницьких, ідеологічних, персонологічних чинників. Основними передумовами розвитку музично-педагогічної освіти визначено: ідеологічний тиск в умовах панування Австро-Угорщини, Румунії; багатонаціональність регіону; розвиток традицій хорового співу та потреба підготовки педагогів для діяльності хорів, заснування музичних товариств («Чернівецький союз співаків», «Товариство сприяння музичному мистецтву на Буковині», «Чоловіче співацьке товариство», «Буковинський Боян», «Союз», «Союз українських професійних музик» тощо); діяльність музичних шкіл, насамперед музичної школи імені М. Лисенка в Чернівцях; заснування державної Чернівецької чоловічої учительської семінарії, її жіночого відділення; функціонування приватних учительських шкіл; відкриття Чернівецького університету; заснування педагогічної школи, далі педагогічного училища на основі учительської семінарії; створення Чернівецької консерваторії музики та драматичного мистецтва тощо. Важливою передумовою розвитку музично-педагогічної освіти на Буковині стала активна, діяльнісна позиція представників різних сфер освіти, громадських і культурних діячів, які власною професійною педагогічною, мистецькою діяльністю утверджували національні мистецькі, освітні традиції (Ю. Федькович, С. Воробкевич, І. Сінкевич А. Гржімалі, Є. Мандичевський та ін.). Означені передумови визначили необхідність розвитку традицій мистецько-педагогічної освіти у діяльності відділення «Музичне мистецтво» у педагогічному училищі з 1957 р., першої в Україні кафедри музики серед класичних університетів на педагогічному факультеті Чернівецького державного університету імені Ю. Федьковича з 1992 р.Ключові слова: музична освіта; музично-педагогічна освіта; передумови розвитку; Буковина; педагогічне училище; Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.