КОРПОРАТИВНА ОСВІТА І НАВЧАННЯ У ПЕДАГОГІЧНИХ ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Ольга Баніт (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2024)
Автор аналізує особливості корпоративної освіти і навчання науково-педагогічних працівників педагогічних закладів вищої освіти. З’ясовано, що в більшості педагогічних університетів України функціонують спеціальні структурні підрозділи, на базі яких реалізуються програми корпоративної освіти і навчання науково-педагогічних працівників. Вони забезпечують планування, організацію та реалізацію освітніх програм і проєктів з метою розвитку своїх співробітників і водночас здійснюють надання освітніх послуг іншим категоріям фахівців, насамперед – вчителям. Виявлено, що переважна більшість структурних підрозділів педагогічних закладів вищої освіти мають у своїх назвах ключове слово «центр» (Центр безперервної освіти, Центр викладацької майстерності, Центр післядипломної освіти, Центр професійного розвитку, Центр розвитку кадрового потенціалу, Центр освіти дорослих та ін.). Серед інших також є інститути післядипломної освіти, навчально-наукові інститути, освітньо-наукові центри (хаби). У результаті аналізу діяльності цих навчальних центрів встановлено, що в рамках програмних заходів проводяться науково-методичні семінари й вебінари, методичні тренінги, майстер-класи з обміну досвідом, майстерні, педагогічні вікенди тощо. Також було розроблено програми підвищення кваліфікації для викладачів непедагогічних ЗВО з розвитку професійно-педагогічної культури і педагогічної майстерності. Навчання в цих центрах традиційно називається підвищенням кваліфікації. Однак, виходячи з мети й результату цього навчання (створення системи неперервного підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників; організація постійно діючих науково-методичних семінарів для різних категорій працівників ЗВО; проведення наукових досліджень у сфері вищої та післядипломної освіти; видання науково-методичних рекомендацій та посібників, які стосуються удосконаленню освітнього процесу у ЗВО) у досліджуваних закладах здійснюється власне корпоративне навчання. Однак цей процес не набув ознак ситемності.Ключові слова: корпоративна освіта; науково-педагогічні працівники; педагогічні заклади вищої освіти; підвищення кваліфікації.