ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ НАБУТТЯ ПРОФЕСІЙНОГО ДОСВІДУ МАЙБУТНІМИ ВЧИТЕЛЯМИ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ В УНІВЕРСИТЕТАХ АВСТРАЛІЇ - Юлія Кобюк (ОСВІТА ДОРОСЛИХ: ТЕОРІЯ, ДОСВІД, ПЕРСПЕКТИВИ, 2019)
Досліджено австралійський досвід організації процесу набуття професійного досвіду майбутніми вчителями початкових класів в процесі їх навчання в університетах. З’ясовано сутність поняття професійний досвід, описано його особливості та значення для якісної підготовки висококваліфікованого вчителя. Визначено керівні принципи, що лежать в основі програм практичної підготовки в університетах Австралії. Схарактеризовано основні шляхи здобуття професійного досвіду в рамках програм підготовки вчителів. Розкрито поняття ментор, керівник, наставник, а також визначені їх спільні та відмінні риси. Описано позитивний вплив керівництва на процес професійної підготовки майбутніх учителів початкових класів та їх адаптацію в умовах школи.Ключові слова: професійна підготовка; вчитель початкових класів; практика; професійний досвід; керівник; наставник; ментор.